25 Şubat 2017 Cumartesi

İRMİK HELVASI

Sevgili okuyucularım ; 
         Bu reçeteyi vermeden evvel şunu söylemek istiyorum. İrmik helvası normalde az miktarlarda yapıldığı takdirde tutturması zor bir tatlıdır ama imkansız değil... Ben size bir kg irmik üzerinden vereceğim oda takriben 50 kişilik olur benim tavsiyem siz bunu yapın ve komşularınıza dağıtın hem güzel bir davranış olmuş olur ne dersiniz...


                     İRMİK HELVASI
ÖLÇÜLER
  • İrmik = 1 kg
  • Tereyağ = 750 gr
  • Sıvıyağ= 50 gr
  • Küner içi = 50 gr 
ŞERBETİ 
  • Şeker = 2 kg
  • Su = 3 litre 
  • Limon = 1 adet

YAPILIŞI 
  • Öncelikle küçük bir tencerede şerbetinizi kaynatın.
  • Ayrı bir tencerede tereyağını ve sıvıyağı ısıtın.
  • Isınan yağa küner içi atıp renkleri hafif dönünceye kadar kavurun.
  • Ardından irmikleri döküp kavurmaya başlayın burada dikkat etmeniz gereken mutlaka tahta kaşık kullanın ve irmikleri karşılıklı olarak kısa aralıklarla sürekli karıştırın yani tane tane bütün irmiklerin ( homojen ) eşit miktarda kavrulmasını sağlayın bunun için ocağınız kısık ateşte olmasınada dikkat edin.
  • İrmikleri rengini kaybettirmeden akışkan bir hal alıncaya kadar kavurun küner içleride kahverengileştikten sonra ılık şerbeti tencereye dökün ama çıkacak olan buhara dikkat edin. 
  • Şerbeti göz göz olup  iyice çektirdikten sonra ocaktan alın ve otuz dakika kadar dinlendirin. 
  • İrmik helvanız hazır afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder