İstedim ki ilk paylaşımım yöremizin adeta simgesi haline gelmiş düğün pilavımız olsun. Tabi reçeteyi vermeden evvel bu pilavımızın çok kısa hikayesini anlatmak istiyorum.
Zamanın birinde bir kız gelin olmuş gitmiş. Kayınvalidesi bir gün pazara gitmek için evden çıkacağı sırada gelinine ben gelmeden akşam yemeğini hazırla demiş, yeni gelinde biraz heyecandan birazda bilmediğinden olsa gerek mutfak ne bulduysa biraz soğan, biraz pirinç, biraz et, biraz nohut, biraz tuz, biraz karabiber hepsini karıştırarak bir yemek yapmış.
Kayınvalidesi pazardan döndüğünde gelinine sofrayı kurda yemek yiyelim demiş. Yeni gelinde sofrayı kurmuş ve yaptığı yemeği getirmiş. Tencereyi kaldırdığında karmakarışık bir manzara ile karşılaşan kayınvalide tam bir ısparta şivesi ile " gıbune " demiş..
İşte o gün bugündür düğün sofralarımızın vazgeçilmezi olmuştur, kabune pilavımız...
KABUNE PİLAVI
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 250 gr didilmiş et
- 2 bardak et suyu
- 1 bardak normal su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy soğan
- Tuz ve karabiber
ÖN HAZIRLIK ;
- Pirinçler ılık ve tuzlu suda beyazlatılır.
- Et haşlanır ve didilir.
- Nohutlar haşlanır.
- Soğanlar piyaz doğranır karabiberle ( suyunu cıkarmadan ) dinlendirilir.
YAPILIŞI
- Tencenin alt kısmına soğanlar serpilir.
- Nohutlar ilave edilir.
- Etler dagıtılır
- Pirinçler eklenir.
- Tuzu ayarlanır.
- Tencerenin altı harlı ateşte açılır.
- Kaynamakta olan su verilir.
- suyu yüzeyini biraz geçtikten sonra altı kısılır kapağı kapatılır.
- Pirinçler piştikten sonra demlemeye bırakılır.
- Servis edilmeden önce tereyağı üzerine gezdirilir ve servis edilir.
" tabi ıspartamıza has bu pilav orjinalinde bakır tavalarda, üzüm asmalarının çırpılarıyla, harlı ateşte ustasının elinde pişer tadı öyle anlaşılır. Evde yapılanla aynı olmaz ama yinede ona yakın bir tat elde edebilirsiniz "
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder