22 Ocak 2017 Pazar

PRATİK ÖLÇÜLER VE ÖNEMİ




        PRATİK ÖLÇÜLER ve ÖNEMİ


Mutfaklarda en çok bilinmesi gerekenlerden  biride  pratik ölçülerdir. Bazen bir çay kaşığı, bir su bardağı, bir yemek kaşığı bizi en iyiye götürür. Pratik ölçüler zamandan tasarruf ettirmesi ilede çok önemlidir. Teraziyi oradan oraya taşımak yerine, elinizin altındaki materyallerlede işini halledebilirsiniz.

Evlerimizde genellikle terazi bulunmaz, işte bu noktada su bardağı, yemek kaşığı girer devreye.Özelliklede pastacılık sanatının olmazsa olmazıdır ölçüler. Ustalar yıllar geçsede artık elleri terazinin yerini alsada illa ki tartmak isterler çünkü unlu mamüllerde sertlik, yumuşaklık çok önemlidir. 

Yurdumuzda damak tadıda bölgelere göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin; akdeniz bölgesinde sütlaça litrede 250 gr şeker koyulurken aynı sütlaca doğu anadolu bölgesinde 150 gr fazla koyulmaz. Onlara 250 gr çok tatlı gelirken bizede 150 gr tatsız gelir ben bunu bizzat yaşadım.

Diger taraftan çok değerli olan bazı  gıda maddelerinin kullanımında da ölçüler çok önem arz etmektedir. Örneğin; Sahlep,safran, kırmızı etler, gibi bazı gıda maddelerinin de gram olarak kullanılmasıyla yahut hesaplanmasıyla yemeğin yada pastanın maliyetinin yükselmemesi sağlanır.

Profesyonel mutfaklarda standardizasyon çok önemlidir. İnsanlar yıllar önce yediği bir yemeğin damağında bıraktığı tadı bir kez daha almak için tekrar geldiğinde o tadı bulabilmelidir. Buda standardizasyonla mümkündür.

Bundan sonraki reçetelerde pratik ölçüler hep işimize yarayacak. İnşaALLAH bir sonraki yazımda bu ölçüleri sizlerle paylaşacağım

Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyorum.             
                              Sevgi ile kalın....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder